PyNet Labs- Network Automation Specialists

Top 15 Intriguing CCNA DevNet Interview Questions and Answers

Last Updated : August 5, 2022
ccna devnet interview questions

When you have finished your CCNA DevNet training, you become a suitable candidate to apply for network automation job roles. Suppose you are preparing for Network Automation engineer interviews. In that case, you should know that in addition to the standard interview questions, you will get to face technical questions evaluating your skills, knowledge related to the subject and tools that you have expertise in. So, these are some of the few CCNA DevNet Interview Questions and Answers that will help you prepare for the technical part of your interview. 

The key to succeeding in the job interview process is preparation. However, it might be challenging to plan when you don't know what kinds of questions to expect. Here is a guide to help you get ready for some typical interview questions you might get. 

Our trainers and placement officers, who are among the brightest minds in the DevNet track and have already assisted thousands of network automation engineers in getting trained and placed, have curated these questions to help you prepare best for your interviews.

CCNA DevNet Interview Questions and Answers

So, let's take a look at the questions you can expect to hear from any interviewer. Make sure your knowledge is thorough for these questions to impress the interviewers. Here are the top 15 CCNA DevNet Interview Questions and Answers: 

Question 1 - What is BASH, and what is it used for? 

Answer – BASH stands for Bourne Again Shell. It is a free and improved version of the Bourne Shell included with the Linux and GNU operating systems. It is identical to the original version; it has some additional features like Command-line editing. 

BASH is used for testing, configuring, and optimizing network performance on enterprise networks. 

Question 2 – What is the range() function in Python? 

Answer – The range() function in Python allows to set a range that is up to but not including the number specified. If you want to increment to 10, you need to provide the number 11. Based on the sign of the number provided, the range() function can also count up or down. 

Question 3 – What are the key components of object-oriented programming in Python? 

Answer - The key components of object-oriented programming in Python are functions that can be performed on a data structure and attributes that are stored in an object. 

Question 4 – Describe Inheritance. 

Answer - By using inheritance, you can specify a base class and create a new class with the preceding one as a base parent. The following class contains all the parent class's capabilities and can add or override any attribute or method that needs to be different. 

Question 5 – What syntax should be used to open a text file to be written to? 

Answer - In order to open a file for writing, you need to use the open() function and assign it to a file handler variable—in this case, data. In addition, you need to pass the name of the file and tell Python that you want to allow write access to it (using "w"). 

Question 6 - Which methods are used for converting a native JSON file to Python and then back to JSON? 

Answer - To load a native JSON file into a Python string object, loads() is used, which stands for load string. To convert a Python string into native JSON, dump() is used. 

Question 7 – What are the features of a good SDK, and what are the advantages of using SDK? 

Answer – The features of a good SDK are as follows: 

  • It is easy to use 
  • Well-documented 
  • Integrates well with other SDKs 
  • Minimal impact on hardware resources 
  • Provides Value-added functionality 

Some of the advantages of using an SDK are quicker integration, faster and more efficient development, brand control, increased security, and the availability of metrics. 

Question 8 - What is the output of the multivendor SDK for the Cisco DNA Center platform? 

Answer - Cisco DNA Center allows customers to have their non-Cisco devices managed by DNA Center through a multivendor SDK. Device packages are how the third-party devices and Cisco DNA Center communicate. The multivendor SDK is used to create the device packages, which implement southbound interfaces based on the CLI, SNMP, or NETCONF. 

Question 9 – What is the name of the Cisco UCS Manager Python SDK library? 

Answer - The Cisco UCS Python module for UCS Manager is called ucsmsdk. It can be installed using pip by issuing the following command at the command prompt: 

pip install ucsmsdk 

Question 10 - How are the managed objects organized in Cisco Intersight? 

Answer - The Intersight API is a programmatic interface to the Management Information Model similar to Cisco ACI and Cisco UCS Manager. Just like Cisco ACI and Cisco UCS Manager, the Cisco Intersight Management Information Model is comprised of managed objects. 

A keyId and a keySecret make up an Intersight API key. Each HTTP request delivered to the Intersight web service is cryptographically signed by the API client using the API key. 

Question 11 – What are the approaches to infrastructure as code? 

Answer - There are usually two types of approaches to infrastructure as code: declarative and imperative. The declarative approach defines the system's desired state, and then the system goes through all the necessary motions to achieve that state. 

According to the imperative method, a specific sequence of orders must be carried out in order for the system to reach the target state. 

Question 12 - What Cisco NSO component manages the YANG data models that get sent to a device? 

Answer – The NSO Device Manager manages network devices using YANG data models and NETCONF. For devices that natively implement NETCONF and YANG models, the device manager is automatic, and devices that do not support NETCONF are integrated in the platform by using Network Element Drivers (NEDs). 

Question 13 – What are some of the benefits of using DHCP? 

Answer - Some of the benefits of using DHCP instead of manual configurations are: 

  • Centralized management of network parameters configuration 
  • Reduced network endpoint configuration tasks 
  • Reduced costs 

Question 14 - What transport layer protocol and port are used by NTP? 

Answer - The main role of NTP is to synchronize the time on a network of devices. NTP was created by the IETF, and RFC 5905 contains the definition of the protocol's fourth version. At the transport layer, User Datagram Protocol (UDP) is used, and port 123 is set aside for NTP. 

Question 15 - What popular network utility is used to troubleshoot DNS issues? 

Answer - If DNS is malfunctioning for some reason, end-to-end connectivity is impacted. Troubleshooting DNS functionality can be done with the use of network tools like nslookup

These are the top 15 most asked CCNA DevNet Interview Questions and Answers. If you are looking for more CCNA DevNet interview Questions, you can download the same below. 

CCNA DevNet Interview Questions and Answers PDF

To download the interview questions and answers, enter your email address in the form below and click submit. 

We will send you a link to your email from which you can download the CCNA DevNet Interview Questions and answers PDF.

.

Here are some other articles that you might be interested in:

Cisco Nexus Interview Questions 
Cisco ACI Interview Questions 
SD-WAN Interview Questions 
Cisco ASA Firewall Interview Questions

PyNet Labs is the best CCNA DevNet training Institute in India, Canada, Australia, and the USA. We have introduced a customized course to help all the budding network engineers learn Python skills from basics and become network automation experts. For more information, you can go to the CCNA DevNet page. 

We wish you All the very best for your interview. With the proper preparation, the right knowledge, and the right skill set, you'll be prepared to ace your interview and be on your way to a fantastic new job. We hope you liked these interview questions and answers. You can subscribe to our free newsletter to stay updated with our new blogs/articles. Please share your valuable feedback in the comment box. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe to Newsletters

Please wait...

Thank you for Subscribing!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram